Nieuws

Een nieuwe auto van uw vennootschap renten in plaats van de kopen of leasen?

Als u van plan was om binnenkort een nieuwe auto te kopen, dan is dat een goed idee. Koopt u namelijk uw nieuwe auto die u zal afschrijven over vijf nog in 2017 i.p.v te wachten tot (begin) 2018, dan kunt u nog drie i.p.v. twee jaar van het huidige regime genieten. De auto moet wél nog in 2017 geleverd kunnen worden, want anders kunt u pas in 2018 beginnen af te schrijven.

Renting

Renting is boekhoudkundig en fiscaal gezien een huur. Het verschil met de aankoop van een auto is dat u niet moet afschrijven op de waarde van de auto, maar dat u de rentingfacturen direct in kosten mag nemen. Aan het einde van de huurtermijn kan uw vennootschap dan eventueel de auto kopen tegen een vooraf bepaalde prijs, die wel meer dan 15% moet zijn van de aankoopprijs.

De looptijd van een renting varieert van 24 tot 60 maanden. Aangezien de facturen direct aftrekbaar zijn, kunt u dus via renting een auto veel sneller in kosten nemen dan via een aankoop of financiële leasing.

Normaal is het ook mogelijk om aan het begin van de renting een verhoogde eerste factuur te betalen. Doet u die betaling nog in 2017, dan is dat een extra kost die nog tegen de huidige hogere tarieven aftrekbaar is!

De rentingkosten zijn ook onderworpen aan de aftrekbeperkingen. Sluit u echter binnenkort nog een rentingcontract van 24 of 36 maanden, dan ontsnappen ze nog (grotendeels) aan de strengere beperkingen vanaf 2020.


(bron: ondernemingsdatabank/vennootschapsbelasting)